Hälkuddesinsufficiens är benämningen på det tillstånd som råder under hälbenet när den fettkudde som finns där har degenererat. Degenerera betyder att den har förminskats eller försvagats gentemot sitt tidigare friska tillstånd. Tillståndet är icke-reversibelt, det vill säga, har man väl fått problem med fettet i hälkudden så går det inte att få tillbaka det normala tillståndet. Istället får man satsa på smärtlindring till att börja med, och därefter anpassa sina aktiviteter inomhus och utomhus till detta. Skor som är lämpliga att ha utomhus är Reebok EasyTone då de har väldigt hög och dämpande häl, och inomhus så är Hushpuppies eller Foppatofflor väldigt sköna att gå omkring i.
Hälkuddesinsufficiens är som ett kärt barn med många benämningar för samma besvär. Uttrampad hälkudde, calcaneodyni, inflammation i hältrampdynan, hälsporre, eller fat pad syndrome. Det de alla har gemensamt är den blåmärkesliknande smärta som uppstår när man sätter ner foten i marken. Hälkudden är fett som hålls ihop av bindvävsliknande strukturer, och när dessa strukturer går sönder så kan fettcellerna inte hållas fast under hälen, utan flyter ut och kan ses som vita prickar under huden. För en som kan anatomin under fotenså är detta självklart när man väl förstår biomekaniken och hur det fungerar. Därför måste man redan i tidiga år tänka på vilka skor man bär och vilket underlag man går på. Den totala vikten under livet spelar med stor sannolikhet roll, och kvinnor som blir gravida får en ökad vikt under graviditet, och efter så ökar den ännu mer i samband med att de bär på barnet. Denna belastning är fötterna inte anpassade för!
Orsaken till att hälkudden spricker är den ansamling av belastning som har ålagts kudden under livet, och det som gör att smärtan dyker upp just nu är att belastningen på hälen har överstigit dess förmåga att absorbera den kraft som ålagts hälen. Skor som på sikt kan orsaka besvär med smärta under hälen är Converse och ballerinaskor, gärna i kombination med för hög vikt (relatativt normalvikten)
Symtomen är smärta under hälen vid isättning av hälen i samband med belastning. Smärtan kan vara lokaliserad under hela trampdynan, smärta centrerad till kanten på hälbenet har INTE med hälkudden att göra, utan har att göra med en ökad pronation, gärna i samband med funktionell eller anatomisk benlängdsskillnad.